В п'ятницю 24 лютого 2023 року у Верховній раді відбулося голосування за так званий пакет законів щодо розмитнення авто в додатку «Дія».

  Законопроектами пропонувалося наступне:

  • ввести нову формулу розрахунку митних платежів, що підлягають сплаті в бюджет при розмитненні авто, дана «формула» мала включати вік, тип і об’єм двигуна авто, а також його ексклюзивність. Депутати пропонували не враховувати вартість авто, як основну можливість для маніпуляції митними органами і створення корупційних ризиків;
  • звільнити першу реєстрацію авто в Україні від сплати збору до Пенсійного фонду;
  • скасувати обов'язкову сертифікацію авто, так як практично всі авто вже й так випускаються для європейського ринку і сертифіковані виробниками;
  • надати можливість користувачам додатку «Дія» самостійно декларувати транспортні засоби вносячи данні про авто до додатку і відправляти їх на митницю.

  Нажаль, Верховній Раді не вистачило голосів для ухвалення законопроектів, які дозволили би розмитнення авто через сервіс «Дія».

  Раніше Міністерство фінансів не підтримало вищевказані законопроекти через потенційні втрати бюджету, а Міністерство з питань інтеграції до ЄС через порушення законодавства ЄС.

  Хоча Мінцифри і парламентський Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, які були розробниками цих законопроектів рекомендували їх прийняти Верховній раді, пояснюючи що це суттєво зменшить корупційні ризи під митного оформлення автомобілів. Вони поки не коментують результати голосування.

  Нагадаємо на сьогоднішній день розмитнення авто проводиться зі сплатою податків по «формулі» 2018 року. Митні платежі ви можете підрахувати з допомогою калькулятора у нас на сайті: «Калькулятор розмитнення авто».